Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco z historie

17. 8. 2012

Oddíl stolního tenisu

Počátky jeho sportovní aktivity sahají do dávné minulosti, ale důležitým obdobím je zejména rok 1965, ve kterém byla zmíněná činnost obnovena. Oddíl začal hrát na soutěžní úrovni. Nejdůležitějšími osobami, které se zasloužili o obnovu a celkovou stabilizaci oddílu, byli Vojtěch Zona a Bořivoj Otáhal.

Druhý jmenovaný spolu se svým bratrem Vlastimilem vytvořil v osmdesátých a devadesátých letech ve čtyřhře téměř neporazitelnou dvojici. Oddílu stolního tenisu pomáhal nejen svými výbornými sportovními výsledky, ale od devadesátých let také jako sponzor. Dobře fungující a hráčsky velmi kvalitní oddíl se řadil mezi nejlepší týmy v soutěži.

A - tým odstartoval svou soutěžní činnost právě v již zmíněném roce 1965. Na konci sedmdesátých a na počátku osmdesátých let těžil zejména z vynikajících výsledků bratrů Bořivoje a Vlastimila Otáhalových. Za úspěchy však stál také Vojtěch Zona, Lubomír Vojtašek a František Přecechtěl. V ročnících 1973-1974 a 1977-1978 dokázal dokonce postoupit do vysoce kvalitní krajské soutěže, ale tu i přes veškerou snahu nakonec udržet nedokázal. Tým byl dlouhá léta stabilním účastníkem Okresní soutěže 1. třídy, kterou dokázal i několikrát vyhrát.

Na konci osmdesátých a během devadesátých let „áčko“ patřilo k nejlepším týmům v okresní soutěži 1. třídy. Bratři Bořivoj a Vlastimil Otáhalovi a Jaroslav Pazdera st. tvořili nejsilnější základ sestavy týmu v novodobé historii oddílu. Této velmi kvalitní trojici patřila v žebříčku úspěšnosti vždy ta nejvyšší umístění. Velmi dobře jim sekundovali např. Jiří Matoušek, František Přecechtěl a později také Jiří Frehar. Opomenout nelze ani Jana Vrbu či Stanislava Popelku, kteří i přes své velmi krátké působení pomohli k zisku mnoha důležitých bodů.

Historickým milníkem se stala sezona 2011-2012, kdy "áčko" dokázalo v sestavě Zdeněk Palčík (vedoucí týmu), Vlastimil Otáhal, Milan Horák, Jan Malec a Martin Ginter vyhrát krajskou soutěž 2. třídy a postoupit tak poprvé mezi společnost krajské soutěže 1. třídy.

Postup do Krajské soutěže 1. třídy je pro oddíl největším úspěchem v jeho historii. Po radostném opojení z vítězství se tovačovský klub navíc dočkal ještě jedné dost nečekané, ale o to více potěšující události. Vedení oddílu se podařilo po dlouholetém úsilí zlanařit zpět do svých řad Jaroslava Pazderu st., který čtrnáct sezón úspěšně hájil dres Sokolu Buk. I díky jeho přispění se "áčko" nadále drží mezi elitou.

B - tým se největších úspěchů dočkal v první polovině osmdesátých let. Ve své premiérové soutěžní sezoně 1981-82 skončil na vynikajícím druhém místě. V jeho sestavě tehdy byli Jaroslav Pazdera st., Vojtěch Zona, Alois Ligurský, Vladimír Velický, Miroslav Ženčák a Ladislav Hrazdil. Následující rok už „béčko“ okresní soutěž 2. třídy vyhrálo a položilo tak základy pro další úspěchy. Z prvního místa se radovalo ještě v ročníku 1984-1985. K triumfu tehdy výraznou měrou pomohli také Ladislav Duda, Petr Zavadil, Stanislav Mraček, Ladislav Hrazdil a Josef Kůrka. V dalších letech se mezi opory zařadili např. Pavel Polčák, Zdeněk Palčík, Pavel Macháček, David Smolka, Tomáš Hanečka či Roman Partyka.

C - tým vznikl v roce 1990, kdy v jeho řadách nastupovali František Přecechtěl, Alois Ligurský, Miroslav Ženčák, Vojtěch Zona, Stanislav Mraček a Lubomír Vojtašek. Ve své premiérové sezoně se družstvo stalo přeborníkem okresní soutěže 2. třídy! Splnilo tak cíl umožnit mladým talentovaným hráčům pod vedením Pavla Polčáka zahrát si okresní soutěž 1. třídy. Tým mladíků, jehož základ tvořili Zdeněk Palčík, Tomáš Hanečka, Pavel Macháček, Bronislav Otáhal a David Smolka, sbíral nejen cenné zkušenosti, ale také úspěchy. Třetí mužstvo Tovačova bylo aktivní až do roku 1998.

Svou činnost C - tým obnovil až v roce 2008, tedy po rovných deseti letech. „Céčko“ v sestavě Pavel Macháček, Miroslav Vojtašek, Lubomír Lexmann, Jaroslav Pazdera ml. a Radovan Skřipský v téže sezoně dokonce až do posledního kola bojovalo o postup do vyšší soutěže. Náš oddíl dokázal v posledním zápase na půdě favorizované Loučky zvítězit, ale vlivem nečekaného výsledku Milotic v Kojetíně skončil v Regionálním přeboru 3. třídy na nepostupujícím, ale vynikajícím třetím místě!

Milníkem byla sezona sezona 2011-2012, kdy "céčko" v sestavě Miroslav Vojtašek, Jaroslav Pazdera ml. (vedoucí týmu), Lubomír Lexmann, Stanislav Mraček, Alois Ligurský a Ondřej Skřipský, ovládlo okresní soutěž 3. třídy a vysloužilo si tak postup do okresní soutěže 2. třídy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Historie

(Milan Horák, 26. 2. 2016 13:12)

Tak si tu čtu historii A mužstva,a vypadá to,že skončilo činnost někdy v devadesátých letech :-D
Vůbec žádný postup do KP 2 , ani do KP 1 :-D

K historii oddílu

(Olda BEREZA, 26. 3. 2013 22:57)

Pamatuji vzpomínám rád na všechny